söndag 26 januari 2014

Baksmällan 2

Efter en intensiv inledning på året, som jag tyckt att jag klarat av på ett galant sätt, kom så baksmällan i början av den här veckan. Jag har varit så trött, så trött, så trött och kroppen värkt och det har känts som att jag sprungit en mara varje dag. Jag har fått nån infektion i ögonen, är förkyld, fryser konstant och håller på att somna överallt. Förmodligen resultatet av stress under en längre period, som kulminerade i årsrapporteringen efter nyår, samt att man i vårt hus inte verkar kunna få mer än 5 timmars sammanhängande sömn oavsett när man går och lägger sig. 

Flytten var i och för sig kul men förknippat med mycket administration och stress och oro över hur barnen skulle finna sig till rätta. Det tar ett tag att hitta nya rutiner och få vardagen att rulla på. Barnen har varit ovanligt mycket sjuka. Och eftersom vi inte har nån nanny har det blivit mycket vab. Vilket jag normalt inte har några problem med men det är mycket stressande när man verkligen inte kan vaba och mer eller mindre tvingar den andra att stanna hemma. Den intensiva perioden på jobbet visste jag skulle komma och jag försökte stå väl rustad inför den genom att träna mycket, men tillslut höll inte det heller. När träningen börjar kännas som ytterligare ett stressmoment är det dags att tagga ner på nåt, och den här gången har det tyvärr blivit träningen som fått stryka på foten. Illa! Så den här veckan har jag tränat extremt lite, bara tre pass jämfört med förra veckans fem. Men tack och lov vaknade jag till lite under kvällens löppass och kände att kraften håller på att återvända. Två cyklingar till jobbet har det blivit under veckan, räknas ju inte som träning men kroppen är i alla fall i rörelse.

Nu har vi kommit iordning hyfsat i huset och det som återstår nu kan vi ta när vi får tid. Vi ska få hjälp att fixa köket och vårt sovrum och lite andra grejer som de förra ägarna gjort så dåligt att vi bara måste åtgärda det. Jag tycker att Perry och jag är relativt ohändiga, men det finns tydligen olika grader i helvetet. Jag förundras hur man kan lyckas förstöra helhetsintrycket så brutalt genom att montera luckor, exklusivt kakel, strömbrytare, dörrar, handtag, vitvaror osv helt fel. Men de kanske tyckte att det var jättefint, smaken är ju som baken.

I helgen har vi haft besök av goda vänner. Det blev lugna familjeaktiviteter men alldeles för lite sömn. Ikväll ska jag dock gå och lägga mig senast kl 21.30. Hoppas på att vara piggare imorgon för jag känner mig som världens tråkigaste människa och sämsta mamma när jag är trött o hängig. Men nu ska jag planera in resa på egen hand i vår, troligtvis nån typ av träningsresa. Eftersom vi inte har nån som kan passa barnen flera dagar i sträck får vi åka iväg var och en för sig och samla lite energi för att orka med vardagen. De gånger vi har varit iväg tillsammans utan barnen är lätt räknade, inte för att jag skaffade barn för att andra ska ta hand om dem, men jag underskattade nog behovet av att ibland få ladda batterierna genom lite vuxentid med sin partner. Men kan man inte få det så får man nöja sig med egentid, eller vuxentid tillsammans med nån/några andra än sin partner. I maj har vi 10-årig bröllopsdag och då och hoppas jag att vi ska kunna komma iväg på en middag med en övernattning, tillsammans. Längtar!

Det här blev ett riktig gnälligt inlägg men sånt är livet ibland. På sin egen blogg och till sina riktiga vänner får man gnälla ibland. Bara man håller skenet uppe och är glad och positiv när man är ute bland folk :).

Full fart på skridskobanan, långt därborta



måndag 20 januari 2014

En allt annat än stillsam helg

Helgen blev inte så lugn och skön som jag tänkt mig men jag fick sova hyfsat bra. Vår underbara lilla 2,5-åring har genomgått en förvandling, till det negativa, och Perry och jag står handfallna och chockerade. Hur kan en så liten människa reta sån gallfeber på två vuxna, hyfsat balanserade, människor? Hur kan en liten solståle förvandlas till ett litet monster på bara en vecka? Vi känner inte igen Samuel och vi har ägnat helgen åt att försöka förstå vad som händer. Tack och lov så finns det Internet, efter att ha Googlat på "trots" och läst diverse berättelser och utlånanden från föräldrar och psykologer, kände vi oss lugnare och det planerade samtalet till BUP sköts på framtiden. Troligtvis är det bara en helt vanlig utvecklingsfas Samuel gått in i och det gäller nu för oss att hitta verktyg för att kunna hantera detta. Det faktum att han var hemma från förskolan hela förra veckan kan ha gjort honom uttråkad och bidragit till utbrotten samt att han håller på att få kindtänder, man kan inte veta. Men imorse gick lämningen hur bra som helst och han verkar ha saknat kompisar.

I helgen hade vi besök både på lördagen och söndagen av kompisar och deras barn. Mycket trevligt! Vi har även haft julgransplundring, monterat IKEA-möbler, fixat lite i barnens rum, försökt handla TV- och stereomöbler och soffbord, tränat lite grann, lagat pulled pork (igen), åkt stjärtlapp i vår lilla backe och Perry lekte en hel del med barnen. Jag måste bli bättre på att leka, trots att jag inte tycker det är så kul. Kanske är det som med allt annat, man måste engagera sig till 100% och intala sig själv att det är kul, så blir det kul. Jag måste testa i alla fall för jag märker hur himla kul barnen tycker det är när vi vuxna leker med dem.

Helgen avslutades med ett jobbigt simpass med triathlonklubben. På söndagar är det 1,5 timmar och på den tiden hinner man ca 3000 meter och man hinner blir riktigt trött. Igår gick det hyfsat bra men jag tror att jag måste ta en tekniklektion, alternativt nöta lite själv, för jag känner att jag har stagnerat i utvecklingen. Nu har jag investerat i lite nya badleksaker; en dolme, simfenor och paddlar. Ser fram emot att testa!

Jag tog cykeln till jobbet imorse. Idag var det lite varmare och cykelbanorna lite bättre plogade, även om det bitvis var väldigt mycket snömodd och jätteläskigt. Men jag tar det lugnt och njuter av att slippa åka kommunalt. Dessutom får jag ju lite smygmotion och idag cyklade jag faktiskt om en person!


Hm, hur angriger man chokladtomten på bästa sätt?

Pappa kom med lösningen: köttklubban

"Dö då tomtejävel!" (ur Tomten är far till alla barnen)

Närmare ankfötter kommer man inte









fredag 17 januari 2014

Huskur mot anstormande förklylningar

Veckan har varit hektisk med mycket jobb och sjuka barn. Samuel har varit hemma hela veckan och Timothy blev sjuk igår kväll. Själv har jag kämpat med årsrapportering samt försökt träna på som vanligt och undgå att bli smittad. Jag har några grundläggande principer som jag försöker följa och som jag inbillar mig motverkar förkylningar, och visst är det så att bara man tror tillräckligt mycket på nåt så funkar det...

Här är mina knep, inga kioskvältare direkt men de funkar ofta:

Dricka mycket: jag försöker framför allt få i mig hinkvis med te för att dränka alternativt skölja ut bacillerna.

Sova mycket: vilket jag aldrig lyckas med men det vore nog bra och jag har som målsättning att sova minst 7 timmar per natt.

Jogga: ja faktiskt. När man känner sig lite snorig, ruggig och kanske det även kliar lite i halsen, då går man ut och joggar. Man tar på sig lite mer än man brukar så att man börjar svettas rätt snabbt. Förhoppningsvis börjar man snora också ganska omgående och kanske även hosta lite slem. Min tro är att svettet, snoret och slemmet transporterar ut alla baciller. Men man får inte springa fort utan bara jogga, bättre att lufsa på lite längre då med låg puls. Och man får inte ha ont i halsen eller feber såklart.

Ät lite: om jag känner mig hängig försöker jag skippa vitt socker, vetemjöl och mjölkprodukter. Jag vet att man aldrig bör äta detta men jag gör det tyvärr ändå nästan dagligen. Inte i några stora mängder men det är svårt att undvika helt.

Ät mycket: lax, nötter, avocado, kiwi, grapefrukt, garanatäpple, apelsiner, olivolja och ägg.

Kosttillskott: ät extra zink som kosttillskott och kanske även Manukahonung

Skippa alkohol: trist men sant. Jag tror att det påfrestar kroppen i onödan samt att det innehåller mycket socker.

Ha svalt i sovrummet: så att inte bakterierna frodas under natten

Blir man sen sjuk ändå så har man ju i alla fall gjort vad man kunnat för att undvika smittan. Just nu utmanar jag ödet, det enda jag lever upp till ovan är jogging och svalt i sovrummet, det senare beror på att elementet är trasigt, resten hinns inte med. Dessutom hade jag besök av en liten kille i natt som låg och snusade gott med sin snoriga näsa och hostade typ 5 cm från mitt ansikte. Men hoppas att jag klarar mig ändå.

Idag cyklade jag till jobbet. Det var kärvt men härligt. Det var -10 grader när jag gav mig av imorse och väglaget var vintrigt. Under dagen kom det snö så hemfärden blev väldigt vinglig på oplogade cykelvägar. Men jag kom hem ordentligt, tog en bastu och fick en god middag. Nu är det dags att somna i soffan framför "På spåret". Hoppas på en jobbfri helg med mycket familjehäng.




tisdag 14 januari 2014

Jag bygger, bygger upp...

...och jag river, river ner... Just nu bygger jag konstant på min sömnskuld och mina påsar under ögonen, samtidigt som jag river ner den form som jag försöker bygga upp genom att vara diciplinerad med träningen. Till slut hoppas jag dock att det blir ett nollsummespel och att jag inte river ner mer än jag bygger upp. Men man ska inte vara gnällig och man ska inte klaga så därför är jag glad och tacksam sålänge som jag håller mig någolunda frisk. Och när någon frågar hur det är eller hur jag mår så svarar jag väluppfostrat; bara bra! med förhoppningen om att först och främst lura mig själv.

Igår kom mina fina killar hem. Samuel är jätteförkyld och får vara hemma från förskolan idag. I natt höll han mig vaken ett par timmar och var ledsen men imorse verkade han glad igen. Jag gick upp kl 6, efter knappt 5 timmars sömn, och kände mig rätt pigg. Idag blir det lunchlöpning för att orka med en lång dag på jobbet. Förhoppningsvis hinner jag även till simningen ikväll. Imorgon blir det jobb hemifrån kombinerat med vab, kanske man kan skippa lunchen då och sova istället, helt klart värt att överväga. Hur som helst, till helgen är det dags att börja betala av på sömnskulden. Lääääääängtar!!!

söndag 12 januari 2014

Nu ska här bli åka av!

Nu har vi köpt en cykelvagn för att underlätta lämningar och hämtningar. Det ska bli spännade att se om Samuel kommer acceptera att sitta i den, han har du en ganska stark vilja den killen. Men det finns säkerhetsbälte så man kan spänna fast honom, om man sen stänger regnskyddet så hörs det kanske inte så mycket om han skriker ;). Vi tänkte först köpa en vanlig cykelkärra men insåg rätt snabbt att vi måste kunna köra den som en vanlig vagn också eftersom det oftast är en som lämnar och den andra som hämtar. Priset var relativt högt, om man tänker att vi redan har en väl fungerande vagn, men helt ok om man jämför med att köpa ytterligare en bil. Tänk vad lätt det är att lura sig själv, och sin make!

Vrålåket

Vårterminen har dragit i gång i full fart. Vintern som envist vägrade att infinna sig slog till i fredags. Jag vet egentligen inte om jag tycker det är bra eller dåligt. Jag hann cykla till jobbet två dagar och investera i en cykelvagn, men nu får vi se hur det blir med cyklandet. Rejält med snö och minusgrader inbjuder inte direkt men man ska aldrig säga aldrig! Lite mysigt var det dock när jag gav mig ut på morgonjogg igår morse kl 7.30. Det var alldeles tyst och vitt. Beträffande årets deltagande i Öppet spår så känns det som att det är kört för mig. Snöbrist i kombination med ledbandsskadan i tummen har gjort att motivationen är som bortblåst. Tummen är förvisso mycket bättre men inte helt bra, och jag kommer vara väldigt försiktig med skidåkning den här säsongen. Efter 40 år har jag lärt mig att om det gör ont att utföra vissa sporter så bör man undvika dessa saker.

Helgen har annars bestått av jobb, jobb, och jobb. Men jag fick även möjlighet att följa med på premiären av Legally Blonde på Maximteatern. Det är Viktor Rydberg Gymnasiets årliga uppsättning av en musical. Den var jättebra. Jag gillar ju filmen, tycker att den har en bra sensmoral, även om den är väldigt amerikansk, förutsägbar och har ett lyckligt slut. Musikalen överträffade mina förväntningar, enastående prestationer vad gäller allt från skådespelare till smink och scenografi. Imponerande att dessa ungdomar bara är mellan 18 och 19 år.  

Killarna åkte till Småland över helgen eftersom jag ändå skulle jobba. Det känns lite öde att vara ensam i det stora huset. Jag måste erkänna att jag är lite mörkrädd och tycker det är läskigt att sova ensam, men jag hoppas att det är en vanesak. Efter en hel dags jobb och 1,5 timmes superkul simning hoppas jag dock kunna sova gott i natt. Sitter nu i Mörby Centrum och väntar på bussen som jag just missade. 30 min till nästa, det är härligt att bo i förorten nästan jämt. Men eftersom jag redan fyllt taxikvoten för den här veckan får jag snällt vänta, och blogga :).

Kommande vecka blir hektiskt med långa dagar men förhoppningsvis ska årsrapporteringen vara så gott som klar på fredag, annars blir det ytterligare en helg med jobb, jobb och jobb...Perry sms:ade från Småland att Samuel är sjuk, efter en vecka på förskolan fick han feber o snuva. Stackars liten!

Ingen tidig snöröjning i Täby i alla fall

Vintermorgon

Efter snöjogg behöver man en rejäl frukost :)






måndag 6 januari 2014

Lite efter men ändå så himla rätt

Igår gjorde jag min första pulled pork, typ 1 år senare än alla andra som hänger med i vad som är inne avseende mat. Den blev mycket god och vi åt tills vi höll på att spricka. Jag visste inte riktigt vad man bör servera till så det blev lite nybakat hällbröd, cole slaw, sallad och picklade grönsaker. Till det rikligt med rödvin. Som grädde på moset gjorde jag en liten äppel tarte till dessert.

Helgen har varit lugn, på gränsen till lite långtråkig, med minimalt med träning. Igår förmiddags cyklade jag fram och tillbaka till jobbet. Mest för att hitta den bästa vägen och se hur långt det var. Drygt 15 km och det tog drygt 40 minuter men då cyklade jag lite fel, å andra sidan så var det i stort sett ingen trafik på Birger Jarlsgatan men det tog ändå sin lilla tid att passera 11 rödlysen. Imorgon är det premiär för cykling till jobbet, vilket innebär tidig uppstigning och avfärd ca kl 06.00. Det gäller att passa på att cykla nu för i slutet av veckan ha de lovat att kylan ska komma.

Idag var vi och hälsade på min bror med familj i deras nya lägenhet. Han är en tekniknörd och hade köpt ny TV och DVD och visade oss 3D-film. Detta var något nytt för mig och jag tyckte det var rätt häftigt. Jag hann även äta en mycket trevlig lunch hos en kollega som numera bor väldigt nära. Det blev lite oväntat skumpa och en god Västerbottenpaj med tillbehör. Sen mandelmusslor med grädde och hallonsylt, tänkte på mormor när jag åt. Så om helgen innehöll minimalt med träning så blev det maximalt med mat och god dryck :).

Småkillarna ha bråkat nästan hela helgen och jag blir bara matt. Timothy retas och Samuel skriker och slåss. Idag fixade Samuel dessutom en väggmålning i köket, inte alls bra och vi vet inte riktigt hur vi ska få bort färgen. Men det kunde ha varit värre.

Imorgon börjar vardagen igen. Jag kan inte säga att jag har längtat direkt, men det ska bli skönt att få lite rutiner igen. Nu längtar jag till vår lilla skidsemester i slutet av januari. Jag behöver sol, snö och skidåkning!

Coola killar i 3D-brillor

Picasso bor hos oss


fredag 3 januari 2014

Summering av 2013

Det har blivit dags att summera 2013. Jag tycker att det var ett jättebra år och jag tror det är ett av dem som jag kommer minnas, ett år som sticker ut och inte flyter ihop med alla andra. Jag vet egentligen inte varför just 2013 var så bra, men jag tror det hänger mycket ihop med att många saker på det personliga planet föll på plats. Men också för att jag gjort mycket roliga saker.

2013 var året då…

…  jag deltog i alldeles för många tävlingar och ibland varken visste vad eller när jag skulle ha tid att träna ordentligt
…GPS-klockan förpassades till byrålådan, används endast i undantagsfall
…jag provade triathlon för första gången
…jag hade 7 veckors sommarledighet
…jag jobbade deltid för första gången
…vi flyttade till hus
...jag landade och började vara snällare och mer sann mot mig själv

Flertalet av dessa saker var positiva och dem kommer jag fortsätta med, medan jag drar lärdom av andra och försöker undvika dem.

2014 har börjat bra, förutom att vädret är minst sagt deprimerande. Eftersom vi för ovanlighetens skull inte firade nyår i fjällen, har vi inte sett en gnutta snö på nästan ett år. Barnen längtar till fjällen och vi måste boka en fjällresa snart innan vi alla blir tokiga. Nyårsafton firade vi tillsammans med goda vänner i vårt nya hus. Det vart en kul kväll för både barn och vuxna med mycket god mat och dryck, lek och spel, raketer och cigarrer. Även om vi har upptäckt endel mindre positiva saker med huset, kan vi konstatera att det är ett perfekt hus att ha fest i.

Träningsmässigt har året börjat lugnt. Jag tog en cykeltur in mot stan igår för att kolla bästa vägen till jobbet. Det var kul att cykla igen även om det både hörs och känns att jag numera kör på dubbdäck. Närmaste vägen är minst sagt kuperad, så väljer jag det får jag två bra backpass per dag. Men det finns andra vägar som är lite flackare men då är det å andra sidan lite längre. Det ska bli kul att komma igång med cyklingen, som ju är min akilleshäl. Idag var Timothy och jag och bowlade tillsammans med Lina. Det var jättekul så det ska vi snart göra om. Sen vart den en löptur i mörker och duggregn innan det serverades tacos och öl. Nu blir det fredagsmys i soffan!

Nyårsskumpa

Framåt småtimmarna...

Barnen tar ett dopp på nyårsdagen

Jag har funderade på om bloggen skulle få ta slut i och med att 2013 tog slut. Men jag kom fram till att jag gillar att blogga, även om inte så många läser den, och det funkar bra som dagbok och terapi. Så så länge det finns saker i livet som stör och berör kommer jag fortsätta blogga. Ser fram emot ett nytt år!