torsdag 22 januari 2015

Jag är en inspiratör!

Det är roligt när man får bekräftat från folk i sin omgivning att man inspirerar dem. För några år sedan var det ett par kompispar som började springa efter att ha umgåtts med mig ett tag.

I förrgår var det Perry som jag hittade uppflugen på trainern kl 22.45 när jag kom hem från simträningen. Innan jag stack iväg sa han att han troligtvis skulle sova när jag kom tillbaka för han var så trött, men så blev det alltså inte. Inspirerad av sin energiska fru valde han trainern och House of Cards framför TV-soffan och sängen. Bra där!

När jag kom till jobbet imorse berättade en kollega att han och hans fru igår gjorde en "Ally", vilket innebär att de delade en flaska vin med sin fru rätt sent en vardagskväll, så idag hade han lite ont i huvudet. Men det var det värt tyckte han, för det hade varit jättetrevligt och de hade verkligen pratat med varandra något de annars sällan hinner göra. Så jag inspirerar tydligen även folk till att dricka vin och umgås, vilket jag tycker är oerhört glädjande :).

Så jag nu lägger till Inspiratör på mitt CV!

Ikväll ska jag gå ut med min kära kusin Lena och äta middag. Det har jag sett fram emot länge. Och efter ett morgonsimpass och ett löppass på lunchen kommer jag njuta extra mycket av kvällen. Jag är äntligen friskare och känner att krafterna börjar återvända. Fokus är inte längre på att sova och vila och det är väldigt inspirerande. Efter regn kommer alltid solsken!

Hej mitt vinterland! Påväg till morgonsimning

måndag 19 januari 2015

Har du balans eller obalans i livet?

Det talas så ofta om att det är viktigt att ha balans i livet. Jag har verkligen försökt att hitta det men gav upp efter ett tag. Nu fokuserar jag snarare på att lära mig leva med en viss obalans i livet och på att prioritera det som är viktigt för mig. Balans i livet kanske jag hittar när jag blir pensionär.

Fast hur vet man egentligen om man har balans eller obalans i livet? Att ha balans, är det när man vaknar utsövd varje morgon, känner att man har tid att äta en god och näringsrik frukost tillsammans med sina utsövda, glada och friska barn. Resten av morgonen förflyter utan stress och alla går iväg till sina jobb, skola och förskola med ett stort leende på läpparna. På jobbet har jag lagom mycket att göra, jag känner att jag lägger lagom mycket energi på mitt jobb så att på kvällen har jag energi över till att träna, laga en god och näringsrik middag, umgås med familjen, läsa tidningen och förbereda mig inför morgondagen. Jag hinner vara en engagerad klassförälder, vän, fru, dotter, syster och svärdotter. Och jag känner en inre harmoni och lever ett liv utan stress. I så fall har jag inte balans i livet, det är en sak som är säker.

Eller innebär balans i livet att man allt som oftast är rätt nöjd med livet i största allmänhet? Har man balans i livet när man inte ständigt går omkring och har dåligt samvete för allt man borde göra men inte hinner? Eller betyder det att man inte har för låg ambitionsnivå?

Vissa undrar hur jag hinner med all min träning, och framför allt hur Perry står ut med mig eftersom de utgår ifrån att han får offra en massa saker för att frun ska hinna träna. Men så är det faktiskt inte. Visst hämtar han lite oftare än jag, vilket delvis beror på att han har 3 km till jobbet (och tar bilen varje dag) medan jag har 45 min enkel resa oavsett färdmedel. Sen delar vi lika på allt annat och vi konstaterade för inte så länge sen att vi båda tyckte att vi har en bra uppdelning. Min träning förläggs till tidiga morgnar, sena kvällar och luncher för att inte inkräkta på familjetiden. Det som blir lidande är min sömn. I övrigt tycker jag inte jag behöver offra nåt. Istället känns det som ett privilegium att hinna träna så mycket, hinna träffa kompisar, jobba och vara mycket med familjen utan att känna sig sönderstressad. Ibland funderar jag på hur vi egentligen hinner med allt, vi har ju varken barnflicka eller mor- eller farföräldrar som hjälper till att få ihop vardagspusslet. Är det nåt vi missar som alla andra hinner med, eller är vi bara ett under av effektivitet och planering, hahaha? Så vid närmare eftertanke, ja, jag har kanske balans i livet!

Balansen hade jag dock väldigt svårt att hitta på mitt nya träningsredskap; trainer rullar. Man ställer helt enkelt bara cykeln på rullarna, hoppar upp och börjar trampa och fortsätter så. Plättlätt! Fast inte för mig. Som tur var hade jag väggen på ena sidan att falla emot och en stor madrass på andra sidan, för föll det gjorde jag typ hela tiden. Det blev inte bättre när Perry försökte hålla i cykel, snarare värre, samt att vi skrattade så jag inte kunde fokusera. Lite knäckande var det dessutom när Perry skulle testa och bara hoppade upp och trampade på. Men skam den som ger sig, upp igen och trampa, trampa och till slut kunde jag sitta några minuter innan jag börja vingla och föll av. Att ha cykelskor där man sitter fast och sen lägga sig i tempoställning känns just nu avlägset, men jag hoppas såklart att jag är där inom nån vecka. Träning ger ju ofta färdighet!

Min Venge har fått blåa träningsskor

Träningsåret har annars börjat sådär. Jag är fortfarande inte helt frisk och har varit rätt stressad över det och att inte kunna köra 100%. Men så började jag läsa en bok som en triathlonkompis rekommenderade. Där uppmanas man periodisera sin träning och dela upp den i block fram till sin så kallade A-tävling, vilket är den tävling man tycker är viktigast under hela året. För mig är det Kalmar IM den 15 augusti. Alltså ska jag försöka lägga upp min träning så att jag är i form då. Jag kan tävla under tiden men det ses mer som träningspass. Man kan inte satsa på att prestera på topp i alla tävlingar under året, dels är skaderisken hög, dels blir återhämtningsperioden för lång och man förlorar träningstid. Nu är jag i en förberedelsefas och enligt boken ska jag då "play around a little" i alla grenar och bara träna lätt. Det lät ju enkelt, men rekommenderad träningsdos är 10-15 tim/vecka, så så himla mycket "play around a little" vet jag inte om jag tycker det är. Men träningen ska ske i låg pulszon vilket är bra för min hälsa just nu. Sen kommer intensiteten successivt att öka i de kommande blocken. En månad innan tävlingen är det riktigt tuffa brickpass som står på schemat och även ett par generalrepetitioner, innan det är dags att börja varva ner och förbereda sig för tävlingen.

Författaren poängterar gång på gång att är det nåt som är säkert så är det att formen aldrig är konstant. Man kan inte konservera en bra form längre än högst 14 dagar och de som försöker vara i konstant toppform kommer antingen bli övertränade, med sjukdom som följd, eller skadade. Så varför vara i toppform nu när det är över 6 månader kvar till tävlingen? Detta gjorde mig väldigt mycket lugnare och gladare. Självklart hade det varit bättre att vara 100% frisk, men nu får jag vara glad att jag kan träna på låg puls i alla fall och jämfört med för ett par veckor sen känner jag mig mycket piggare. Vi går mot ljusare tider!

Energiboost





måndag 5 januari 2015

Det finns inget bättre

än att komma hem till sin familj i sitt hus efter en jobbdag. Idag var det extra mysigt eftersom det var isande kallt att cykla och jag visste att det vankades god middag. Tyvärr hann jag inte med att basta men glada barn, en varm dusch och en sprakande brasa värmde det med. Visst låter det idylliskt!? Och precis så idylliskt är mitt liv korta stunder. Och då gäller det att passa på att njuta. Så därför sitter jag nu framför brasan med en god Bourgogne i glaset och bara slappar. Det finns inget bättre. För är det nåt jag är rätt bra på så är det att njuta av livets goda stunder. Som tur är delar jag det intresset med min man och genom åren har Perry och jag verkligen levt. Vi är i och för sig präktiga och planerande människor båda två, men vi är också bra på att unna oss saker för det tycker vi att vi är värda. Och det kommer vi fortsätta göra.

Igår var jag ute och sprang en lång skogsrunda i det fina vintervädret. Det var njutning på hög nivå och jag skulle kunnat hålla på hur länge som helst. Men efter 80 min började jag frysa och det är ett tecken på att energinivån håller på att sjunka så det var bara att bege sig hemåt. Perry var i Täby C med killarna så jag var alldeles ensam. Att få ha huset för sig själv några minuter är en lyx!

Idag var det årets första jobbdag. Jag försov mig eftersom jag råkat glömma ställa väckarklockan. Men det var skönt med en mjukstart.

Imorgon ska jag njuta av julens sista lediga dag. Sen börjar allvaret igen. Men vecka 8 är det dags att dra till fjällen igen, bara sju arbetsveckor kvar :)

Jag kan konstatera att 2015 börjat mycket bra!

Hög mysfaktor men eldar mest för kråkorna

Årets första terrängrunda satte ribban högt